
Som elev bliver man også vurderet på sin eksamensproduktion.
"Men eleverne er ikke blot mediebrugere. De er også deltagere i mediesamfundet, hvorfor viden og kundskaber om og redskaber til selv at kunne producere og distribuere egne medieproduktioner er et væsentligt omdrejningspunkt i fagets identitet."
Mediefag C hf/stx vejledning 2018
Den mundtlig gruppeeksamen er en fremlæggelse af gruppens film, samt de proces og det arbejde gruppen har været igennem. En eksamen hvor du som elev få mulighed for at fremhæve kvaliteten i eller fejl ved jeres film. Det er denne del dette indlæg omhandler.
Ofte vil der blive stillet spørgsmål til fejl og mangler i filmen, men ikke for at fremhæve dem eller for at gøre eleverne nervøse. Men for at give dem chancen for at reflektere over og diskuterer deres produktion. Hvor i processen opstod fejlen? Hvordan kommer den til udtryk i filmen? Hvordan kunne den være undgået? Er eksempler på spørgsmål som eleverne skal forberede sig på. Gruppen kan med fordel komme disse i forkøbet i deres indledende oplæg, hvor de fremlægger det de har forberedt op til eksamen.
Retningslinjerne for den mundtlige gruppeeksamen er:
- Eksaminationstiden er 10 min. per eksaminant, dog maksimalt 40 min. i alt også for en gruppe på 5 personer.
- Prøve delen bestå af et indledende oplæg, hvor gruppen redegøre for og diskuterer centrale elementer i produktionen. Her har hver eksaminand max 5 min til deres oplæg.
- Herefter følger en uddybende samtale mellem gruppen, eksaminator og censor
Populært sagt kan man påvirke karakteren for sin film i den mundtlige gruppeeksamen. Man kan leverer en eksamen hvor man viser at man kan fremhæve kvaliteter og reflekterer over fejl og mangler hvorved det løfter den karakter filmen har fået.
Filmen er blevet bedømt på forhånd af eksaminator (jeres lærer) og censor, en bedømmelse eleverne ikke får at vide.
Er man ikke i stand til at fejlrette og komme med bud på hvordan filmen kunne være lavet bedre. Eller har man ikke styr på basale filmiske og dramaturgiske virkemidler, vil man kunne trække sin film ned. Oftest vil der være tale om at man påvirker sin film én karakter op eller ned. Eller at den bliver på det bedømmelse niveau som eksaminator og censor havde til at begynde med.
Det skal nævnes at I bliver bedømt individuelt i jeres fremlæggelse. Således at der karaktermæssigt kan være forskel på hvordan vi bedømmer jeres fremlæggelse.
Overordnet set er der 3 hovedemner som gruppen kan tage fat i.
Præproduktion, Produktion og Postproduktion.
Den følgende liste er ikke en facitlister, den kan være forskellige fra gruppe til gruppe og fra lærer til lærer. Husk at rådgive dig med din lærer.
Præproduktion:

- Idegenerering - Hvordan opstod jeres ide til filmen? Er I inspireret af andre værker?
- Genre - Hvad er jeres genre? Hvad har det af betydning for jeres brug af virkemidler?
- Storyboard - Tag det gerne med. Byg bro til genren.
- Karakterer
- Valg af dramaturgiske fremdrifts elementer - Set Up/Pay Off, Konflikt, Surpise og Suspense, Analysemodeller
- Plot og Præmis for jeres film
- Målgruppe
- Ideer til tværmediale elementer - Fremvis dem gerne.
Produktion:

- Kamera tekniske kvaliteter og mangler - Vis hvilke beskæringer, kamerabevægelser og -vinker, billedkompositioner eller F.E.M.O elementer, der er anvendt godt i jeres film og hvorfor de er anvendt. Kom også med bud på hvordan I kunne havde gjort det bedre.
- Lyd tekniske kvaliteter og mangler - Kom her med eksempler på hvilke erfaringer i har gjort jer ude på location. Hvilke valg traf I i forbindelse med at indfange reallyd.
- Lys tekniske kvaliteter og mangler - Valgte i på forhånd at arbejde med naturlig belysning? Gav dette jer en fordel eller var det en ulempe? Har i bevidst gjort brug af Low Key eller High Key belysning?
Postproduktion:
- Klippe tekniske elementer - Har I anvendt kontinuerlig klipning, montageklip, elliptisk klipning, krydsklip, parallel klip eller jumpcut? Hvordan er jeres klippetempo? Hvorfor har I valgt at anvende en eller flere klippe metoder?
- Overgange - Har I valgt at anvende forskellige overgange mellem scener og indstillinger? Hvorfor?
- Redigering af lyd - Gør I brug af effektlyd, asynkron underlægningsmusik, lydbroer, voiceover? Hvad er jeres overvejelser og erfaringer?
- Redigering af lys og farver - Har I colorgradet jeres film? Ændret på farverne, gjort dem varme eller kolde? Har I prøvet at justerer lystet i jeres film? Hvorfor, hvorfor ikke?
- Distribuering - Fremlæg kort jeres overvejelser vedrørende distribuerer jeres film. Gerne med jeres målgruppe i tankerne.
- Ophavsret - Har I gjort jer overvejelser vedr. ophavsret?
- Tværmedialitet - Hvilke tværmediale elementer har I valgt at inddrage og hvorfor?
Jeg har flere gang brugt udtrykket "fejl og mangler" og vigtigheden af at kunne identificerer disse.
Det skal nævnes at det i lige så høj grad er vigtigt at kunne fremhæve de gode elementer der er i ens film. Husk at vær konstruktiv og komme med bud til forbedringer og rettelser.
I må gerne være uenige med hinanden til eksamen, f.eks hvorvidt slutningen på filmen kunne være anderledes, men I skal ikke bliver personlige og skylde skylden på hinanden. Det har I slet ikke tid til.
Husk at I kun har 5 min. til fremlæggelsen pr. mand. Så fremhæv kun det vigtige. Har I ikke anvendt parallel klip skal I ikke brug unødvendig tid på at forklare dette.
Kommentarer
Send en kommentar