Ophavsret

Ophavsret oversættes til Copyright
på engelsk og her er tegnet. 
Ophavsret er en lov, der beskytter kunstnerens værker. Et værk kan være alt fra et maleri, en bog, en sang eller en film. Det skal sikre, at kunsteren har rettighederne til deres kunst og deres værker, hvorved de kan sikre sig en økonomisk indtægt på baggrund af deres ophavsret.




Her hjemme er ophavsretten formuleret på følgende måde:
§1. Den, som frembringer et litterært eller kunstnerisk værk, har ophavsret til værket, hvad enten dette fremtræder som en i skrift eller tale udtrykt i skønlitterær eller faglitterær fremstilling, som musikværk eller sceneværk, som filmværk eller fotografisk værk, som værk af billedkunst, bygningskunst eller brugskunst, eller det er kommet til udtryk på anden måde.
Den samlede lovtekst består af over 90 paragraffer. Men hvorfor er det vigtigt at kende til copyright? 


Det vi som forbrugere skal forstå er, at ophavslovgivningen er med til at sikre, at når vi køber et værk f.eks en film eller en bog, så får vi det, vi har betalt for. Ikke en billig kopi i dårlig kvalitet eller som noget vi troede, var noget andet. Vi sikrer os desuden ved at overholde de regler, der vedrører distribution af værker, at pengene går til dem, der har rettighederne til værkerne og ikke til andre. Det er blandt andet derfor, det er vigtigt ikke at anvende ulovlige streamingtjenester.

Hvis vi forestiller os, at vi alle bare henter ulovlige downloadede film på nettet, ville dette samtidigt betyde, at vi udvander hele det økonomiske incitament, der ligger i at skabe og lave film. Det vil sige, at det økonomiske grundlag der skal være til stede for at lave film, bliver mindre og dermed ville vi risikere, at kvaliteten bliver ringere og udbudet mindre.

Hvis du streamer ulovligt, skal du desuden være opmærksom på at disse tjenester, kan indeholde forskellige virusprogrammer som mailware, der fungerer som en skjult indgang til feks. dine personlige billeder m.m. Læs artiklen "Du er din gratis film værd i selfies"


Youtube

I mediefagssammenhæng skal vi primært være opmærksomme på, om vi har rettighederne til den musik, vi anvender i vores værk. Det har vi som udgangspunkt sjældent, med mindre vi selv har komponeret musikken. Det er som sådan ikke ulovligt at lægge underlægningsmusik, man ikke har rettighed til på sin film. Men i det øjeblik at du deler din film med andre på facebook, youtube eller andre sociale medier, så overtræder du faktisk ophavslovgivningen. Du deler ulovligt en andens værk. Ofte vil både facebook og youtube gøre dig opmærksom på problemet, når du uploader dit værk, da siderne har en indbygget algoritme, der scanner billeder og lyd og sammenligner det med allerede eksisterende værker.
Således kan man risikere en besked som nedenstående.
Her ses, at der i ovenstående er 4 klager over manglende rettigheder i det uploadede materiale.
Konsekvenserne er uoverskuelige. Ikke så meget fordi at de er voldsomme, men fordi man som bagmand kan have svært ved at forstå konsekvenserne. Højest sandsynligt vil materialet blive fjernet, mere radikalt kunne man frygte, at bagmanden skal betale en bøde. Dette ville dog være mere sandsynligt, hvis der var blevet tjent penge på materialet.

Der er mange mere eller mindre selv opfunden råd om hvad man kan gøre for at sikre sig at ens youtube video overholder copyright reglerne selv om man bruger andres værker. Her er hvad Youtube selv siger om disse.
https://support.google.com/youtube/answer/2797466?hl=da

Men Youtube fralægger sig faktisk ansvaret for at være mægler i disse situationer og lægger op til at selvskaberne selv må kontakte den der krænker deres copyright.
https://support.google.com/youtube/answer/2797466?hl=da

Faktisk skal man være opmærksom på at Youtube måske økonomisk har en ret lille interesse i at forbyde folk at lægge materiale der krænker copyright love ud på deres hjemme side. Jo flere begrænsninger desto mindre indtjening. Der for har de fundet forkellige huller i lovgivningen. Fælles for disse er at de går under betegnelsen Fair Use, eller på dansk "Rimelig Brug". Kort fortalt betyder det at du gerne må lave et "remix" af allerede eksisterende materiale, altså låne bider af feks. andres film og sætte dem sammen på en ny måde. Du må også gerne bruge andres værker hvis du rapporterer en youtube video som "nyheder". Eller hvis du selv laver en video og "kritiserer" anders værker på youtube. Som feks. kanalen CinemaSins der ikke er for fin til at kritiserer stort set alle film. Det er til tider rimelig underholdende. Everything wrong with Se7en in 18 minutes or lesse

Mediefag  

Du må gerne i skolesammenhæng låne musik til din film, men så låser du din film således, at du ikke har retten til at dele den. Du kan anvende lovligt musk og lydeffekter på siderne:
www.incompetech.com
www.freeplaymusic.com
www.freesound.org
www.creativecommons.org
www.youtube.com/audiolibrary/music

Se også denne video der kommer med råd, vejledning og links.

Ydermere skal du være opmærksom på, at du godt må referere til eller lave scener i din filmproduktion der minder om scener fra andre værker. Dette ville kunne betegnes som en intertekstuel reference. Læs mere om intertekstuelle referencer her: Intertekstualitet i Broen III

Men linjen mellem reference og plagiat kan være hårdfin. Eller bygge på dovenskab ved at købe rettigheder til feks. samme effekt. Som her hvor stort set samme scene opstå i både The Island og Transformers.

 

Kommentarer