Auteur - Instruktøren som værk

Auteurteori har sit udspring i 1950'ernes Frankrig og opstår i form af en kritik af de filminstruktører der virkede som upersonlige iscenesættere.
Selve auteuranalysen tager ikke sit udgangspunkt i det enkelte værk men i personen bag værket. Altså instruktøren. Derfor er udgangspunktet for auteuranalyse sjældent én film med flere hovedværker af samme instruktør. Analysen ligger op til en sammenligning af f.eks. filmisk æstetisk, budskab eller genre. Herunder både ligheder og forskelle.
"Auteurbegrebet pointerer, at der bag filmens kollektive produktion i et industrielt miljø står en individuel person i form af en instruktør, der gennem sine valg af stil og kunsteriske udtryksmidler er vigtigere end manuskriptforfatter." 

Der er flere spændende instruktører at tage fat på og i mediefagssammenhænge ses at der laves et auteurforløb. En yndet instruktør er Quentin Tarantino - en postmoderne filminstruktør. Her vil jeg henvise til en rigtig fin lille hjemmeside, der netop har Tarantino som auteur som omdrejningspunkt. 
TARANTINO – en auteur Jeg er ked af, ikke at kunne kreditere indehaveren, men denne fremgår ikke på siden. Også fagbogen "Levende billeder" har valgt at tage udgangspunkt i Tarantino i deres afsnit om filmanalyser. 

Hvis du ønsker at få et letspiseligt overblik over en bestemt instruktørs individuelle måde at lave film på, kan du med fordel kaste dig over forskellige Youtube kanaler. 
The Film Guy har lavet en liste med videoer ""How to direct like...", der alle har til hensigt at præsentere en instruktørs særegne måde at lave film på. En visuel præsentation af en auteur. 

Også kanalen Cinema Sins har lavet en sådan liste "How to make a ...film"

                    
                     
                       
De seks ovenstående youtube film er alle eksempler på, hvordan en instruktør har sin egen stil, sin egen æstetik. Hvis du skriver en længere opgave med et fokus på auteurteori, er det ikke nok at se youtube film, her til er det nødvendigt med andre kilder. Her følger et par artikler, der kan hjælpe dig lidt på vej.
Solist eller holdspiller - EKKO
Amerikansk-avantgarde - EKKO
Den amerikanske forbindelse - EKKO
Spielberg er instruktøren med den utrolige spændvidde - DR.dk
Mediernes legende - Lars Von Trier - Kosmorama
David Fincher - Cutmagasin.dk
Da David Lynch gjorde det postmoderne populært - Soundvenue
cutmagazine.dk

Dette er naturligvis kun et lille udsnit af artikler, der omhandler auteuren. Har du et bud på andre gode artikler så smid endelig et link i kommentarfeltet. 

Du kan som mediefagselev med fordel sætte dig ind i nogle auteurtræk, der er kendetegnende for instruktører. Dels for at forstå hvad det vil sige at sætte sit personlige træk, men også for at stå på skuldrene af nogle af de største. Hvis det har virket for dem, vil det måske virke for dig.

Kommentarer