Anmeldelse Af "Krigen"

For en uge siden var jeg inde og se præmieren på den nye danske film Krigen. Og ud over at stå mellem Søren Malling og Pilou Asbæk og tisse var filmen også en stor oplevelse.
Instruktøren Tobias Lindholm har igen gjord brug af Pilou Asbæk, et stærkt samarbejde som endnu en gang syntes at være et rigtig godt valg. 
Pilou har med Krigen lavet et lille hattrick inden for genren Krigsfilm, med henholdsvis tv-serien "1864", filmen 
"9 april" og nu altså "Krigen". Han kan ikke være bange for at blive castet som genre-skuespiller.

Vi er i filmen med på absolut første række i filmatiseringen af den danske deltagelse i krigen i Afghanistan. Med lange håndholdte indstillinger og stort set ingen brug af underlægningsmusik i filmens anslag, er vi med en gruppe danske soldater på patrulje. Filmisk er det visuelt meget tæt på det vi kender fra de dokumentarer der tidligere har belyst den danske deltagelse. Det observerende kamera er nærværende og den konsekvente brug af lowkey belysning er med til at sætte en stemning af autencitet.  Valget af (eller nærmere fravalget at de klassiske) filmiske virkemidler minder på mange måder som et ekko fra 90'ernes dogmebølge der skyllede ind over landet. 


Afganistan Danmarks Vietnam

Der er flere spændende kampscener i filmen, blandt andet eksplodere en bombe på et tidspunkt, der bogstavligt rystede hele salen og man fik fornemmelse af at man faktisk var med på patrulje og jeg selv var tæt på at kaste mig ned på jorden for at søge dækning. Fælles for kampscenerne er at fjenden (Taliban) sjælen er synlige og i billedet. Man kæmper i blinde mod en fjende der pludselig dukker op og man ved ikke hvem der civile og fjende. Hvilket denne anmelder også tror er meget lige den virkelighed de danske soldater faktisk befinder sig i. 

"Krigen" læner sig op af klassiske amerikanske krigsfilm der behandler amerikanernes 
tilstedeværelse og kamp i Vietnam. De menneskelige omkostninger, de personlige skæbner og det galskab der udspille sig under Vietnamkrigen i perioden 1965-75.


Se her en udemærket top 10 fra Mojo.com over amerikanske krigsfilm med temaet Vietnam. 

En kamp på tre fronter

"Krigen" udspiller sig på tre fronter. Dels den fysiske kamp i Afghanistan, men også kampen for at få familielivet til at hænge sammen, er med i filmen. Senere i filmen udspiller sig en tredje kamp., denne har sin frontlinjer i retslokalet.  Vores hovedperson bliver nemlig tiltalt for at havde ansvaret for civile dræb under kamphandlingerne i Afghanistan. Her opstår en klassisk genreblanding hvor slagmarkerne bliver udskiftet med retslokaler. Noget det har fungere godt før og også gør det i denne film.

Om krigen er en antikrigsfilm er svært at sige, men den stiller kritiske spørgsmål til en krig der stadig giver os, som pårørende og som nation, sår på sjælen. 
Samtidig glorificere filmen det venskab der opstår blandt soldaterne og den enkelte soldats indsat. 
Filmen er en fiktionsfilm der rører ved en aktualitet og en virkelighed der syntes at komme til live på det store lærred. Som film er den nøgtern og ærlig, dens budskab er rørende og giver stof til eftertanke. 

På 7 trins karakterskalaen får filmen et 12tal af mig. 
  


Kommentarer